Translate

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Κακές συνήθειες των γονιών που βλάπτουν τα παιδιά


Κακές συνήθειες των γονιών που βλάπτουν τα παιδιά


Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να νιώσουν για το σώμα τους, τις ικανότητές τους, τα πάντα, από ότι λές και ό,τι κάνεις. Μιμούνται τις πράξεις σου και ο πιο ισχυρός τρόπος να διδάξεις το καλό παράδειγμα σε ένα παιδί, δεν είναι επιβραβεύοντας ή τιμωρώντας το αλλά υιοθετώντας καλές συνήθειες και συμπεριφορές ως γονιός, πρωτίστως απέναντι στον εαυτό σου. Για παράδειγμα:




http://crete-find.blogspot.gr/    Κακή συνήθεια 1: Κριτικάρεις αυστηρά τον εαυτό σου
Με το να ασκείς κριτική στον εαυτό σου για την εμφάνισή σου, αυτόματα στέλνεις στο παιδί το μήνυμα ότι η αυτοεκτίμηση του ανθρώπου βασίζεται στο αν σου μπαίνει το παντελόνι ή πόσο ζυγίζεις.
Τα παιδιά, ιδίως τα κορίτσια, μπορούν να επηρεαστούν από ό,τι ακούν από τις μητέρες τους.  Μπορεί αυτό που θα ακούσουν αυτά τα κορίτσια, μακροπρόθεσμα να τα επηρεάσει σε σημείο να μην τους αρέσει αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη και να ζήσουν μια ζωή με άλυτα θέματα στην αυτό-εκτίμησή τους και στην κακή εικόνα που θα αποκτήσουν για τον εαυτό τους. Μια τέτοια κακή συνήθεια από τη πλευρά του γονέα, μπορεί να ωθήσει το παιδί να αποκτήσει κακές διατορφικές συνήθειες (εξαντλητικές δίαιτες, βουλιμία κλπ.).
Κακή συνήθεια 2: Συναισθηματική υπερφαγία
Αν χρησιμοποιείς το φαγητό για να νιώσεις καλύτερα όταν είσαι λυπημένος ή απογοητευμένος, περνάς άσχημα μηνύματα στα παιδιά σου, γιατί έτσι τους δείχνεις ότι το φαγητό είναι ένας τρόπος να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Αντιθέτως, καλό είναι όταν δεν νιώθεις καλά, να βγαίνεις μια βόλτα ή να μιλάς με φίλους, ώστε να βλέπουν και εκείνα τι μπορούν να κάνουν όταν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Κακή συνήθεια 3:  Εκτεταμένη χρήση υπολογιστή / κινητού
Δεν είναι δίκαιο να λες στο παιδί να μην παίζει στον υπολογιστή, τη στιγμή που κι εσύ κάνεις το ίδιο. Αυτό που κάνεις στέλνει πιο ισχυρό μήνυμα στο παιδί, απ’ ότι αυτό που λες. Η πολύωρη παραμονή μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, της τηλεόρασης ή του κινητού, προκαλεί κόπωση προβλήματα στον ύπνο και παχυσαρκία. Γι’ αυτό, βάλε όρια σχετικά με τη χρήση videogames ή του διαδικτύου και φρόντισε τα ίδια όρια να ισχύουν για όλους.
Κακή συνήθεια 4: Δίνεις έμφαση στα υλικά και τεχνητά αγαθά
Τα περισσότερα κοριτσάκια φοράνε τα τακούνια και το φόρεμα της μαμάς τους και είναι λογικό να παίζεις με τις κόρες σου, να βάφετε τα νύχια σας ή να παριστάνετε τα μοντέλα. Οι ειδικοί όμως συνιστούν, να μην κάνεις αυτό το παιχνίδι πιο σημαντικό από άλλα. Χρησιμοποίησε το χρόνο σου μαζί τους, για να τους μάθεις ένα άθλημα και επαίνεσε περισσότερο τις ικανότητες και τη δύναμή τους παρά την ομορφιά τους.
Κακή συνήθεια 5: Πίνεις για να νιώσεις καλύτερα
Αν έρχεσαι σπίτι κουρασμένος/η από τη δουλειά και λες «Χρειάζομαι ένα ποτό» δείχνεις στο παιδί ότι το αλκοόλ είναι ένας καλός τρόπος να διώξεις το άγχος και να νιώσεις καλύτερα. Το ίδιο ισχύει αν πίνεις υπερβολικά πολλούς καφέδες για να αποκτήσεις ενέργεια.

Κακή συνήθεια 6: Κάνεις τα πάντα να μοιάζουν με διαγωνισμό
Αν δείχνεις στο παιδί σου ότι τα άλλα παιδιά (συμμαθητές, φίλοι, γείτονες) είναι πιο ικανά σε κάτι, σπάνια θα του δώσεις κίνητρο. Αντιθέτως προσπάθησε να το κινητοποιήσεις θετικά. Βοήθησέ το να εστιάσει σε αυτό που του αρέσει και να εξασκηθεί εκεί.
Κακή συνήθεια 7: Πάντα διαφωνείς με τον/τη σύζυγο (πρώην ή νύν)
Αν εσύ και ο/η σύζυγος/σύντροφος, διαφωνείτε ή μαλώνετε συχνά μαθαίνεις στο παιδί ότι δεν πειράζει οι τσακωμοί να είναι στην ημερήσια διάταξη . Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς το στρες και αυτό εκτονώνεται ως ένταση ανάμεσα σε σένα και τον/τη σύζυγο, σκέψου πόσο κακό κάνεις στο παιδί, μεταφέροντάς του τα δικά σου άγχη.
Κακή συνήθεια 8: Κουτσομπολιό
Ασκώντας κριτική για τον τρόπο που οι άλλοι φέρονται ή δείχνουν, είναι σημάδι χαμηλής αυτό-εκτίμησης. Αντί να ασχολείσαι με το τι έκανε ο ένας και τι φόρεσε ο άλλος, που είναι και χαμένος χρόνος, μπορείς να πάρεις το παιδί και να πάτε να παίξετε.
Αν πιάσεις τον εαυτό σου να φέρεται άσχημα όταν είναι κοντά στα παιδιά, μην το αγνοήσεις ελπίζοντας πως δεν το πρόσεξαν. Δείξε τους το λάθος σου και χρησιμοποίησε τη στιγμή για να τους δώσεις πολύτιμα μαθήματα σχετικά με το πώς δεν πρέπει να φερόμαστε αλλά και πώς να ζητάμε συγγνώμη και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας. Ζήτησε από τα παιδιά να σε βοηθήσουν να σταματήσεις όποια ή όποιες κακές συνήθειες έχεις ως άνθρωπος και κυρίως ως γονιός, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως η υποστήριξη της οικογένειας είναι πιο βοηθητική στο να πετύχει κάθε μέλος τους στόχους του!
Πηγή:  http://medicsindex.ning.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

sosial m

cf

To CRETE-FIND δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ!







Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.