Translate

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η σπουδαιότητα του θηλασμού


thilasmos

Είναι πια γνωστό ότι το μητρικό γάλα αποτελεί την ήπια κατάλληλη τροφή για την κάλυψη των θρεπτικών αλλά και των συναισθηματικών αναγκών του βρέφους.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναπτύσσεται η επικοινωνία της μητέρας με το νεογέννητο μέσα από το αμοιβαίο κοίταγμα, το κράτημα, την επαφή, το άγγιγμα, τα λόγια που του λέει. Εκτός από τις συναισθηματικές ανάγκες, το μητρικό γάλα βοηθά σε πολλούς άλλους τομείς, γι'αυτό είναι αναντικατάστατο.

Οι ειδικοί συνιστούν τα βρέφη να θηλάζονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 4 ως 6 μήνες και να παρατείνεται ο θηλασμός-με συμπλήρωμα μη μητρικού γάλακτος-εώς το πρώτο έτος της ζωής ή και περισσότερο. Παρά τις συστάσεις όμως, υπήρχε κατά τις τελευταίες δεκαετίες σημαντική μείωση του θηλασμού στις δυτικές χώρες. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε 61 χώρες, τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του μόνον ένα στα τέσσερα βρέφη. Σήμερα με τις καμπάνιες υπέρ του θηλασμού έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές κι οι μητέρες έχουν ξαναρχίσει να θηλάζουν συστηματικά τα μωρά τους.
Τα οφέλη:
Σύμφωνα με μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν επί 13 ή και περισσότερες εβδομάδες ευνοούνται ως εξής:
• Παρουσιάζουν μόνο το ένα τρίτο των στομαχικών διαταραχών από τις οποίες υποφέρουν τα μωρά που τρέφονται με υποκατάστατα.
• Προφυλάσσονται σημαντικά από λοιμώξεις και ιώσεις, επειδή παίρνουν αντισώματα από τη μητέρα τους.
• Μειώνονται οι πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργίες, δερματίτιδες, ωτίτιδες, νεανικό σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, ακόμη και λευχαιμία.
• Αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των πρόωρων νεογνών και μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί σε αυτά το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
• Προλαμβάνει την παχυσαρκία.
• Αυξάνεται ο δείκτης νοημοσύνης τους.
• Συμβάλλει στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας και στο χτίσιμο της ψυχικής τους υγείας.
• Ενισχύεται ο δεσμός με τη μητέρα.΄
Ο θηλασμός είναι θετικός για τη μητέρα
• Βοηθά στην επαναφορά της μήτρας στο μέγεθος που είχε πριν την κύηση.
• Μειώνει τη μητρορραγία
• Βοηθά γενικά το σώμα της μητέρας να επανέλθει στα κιλά που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.
• Μειώνει μελλοντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κ.ά
Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, Μεγαλώστε Ευτυχισμένα Παιδιά
Κοινοποιήστε το άρθρο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

sosial m

cf

To CRETE-FIND δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ!







Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.