Translate

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Ψωµί στη γάστρα σε 10'


Ψωµί στη γάστρα σε 10'



Υλικά συνταγής
1 κιλό σκληρό αλεύρι για ψωμί 1 κύβο (42 γραμμ.) νωπή μαγιά 2 κ. σ. κοφτές αλάτι 2 κ. σ. κοφτές γλυκάνισο 1 κ. σ. ζάχαρη 2 νεροπότηρα γεμάτα χλιαρό νερό 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)

Δεν θα το πιστεύετε! Ένα ψωμί με μαγιά που ασχολείστε 10΄ μαζί του, το βάζετε στη γάστρα και αυτό ήταν όλο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο φούρνος σας. Eκπληκτικό, τραγανό, αρωματικό ψωμί που και τις επόμενες μέρες, αν μείνει, είναι τέλειο!
Εκτέλεση
Θα ζυμώσουμε σε βαθύ ταψί ή σε λεκάνη
με φαρδιά βάση. Τοποθετούμε στη μια μεριά της λεκάνης (από κάτω) ή του ταψιού μια διπλωμένη πετσέτα, έτσι ώστε να γέρνει από τη μία πλευρά. Στην πλευρά που γέρνει, τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα σε κομματάκια. Ρίχνουμε πάνω της τη ζάχαρη, το γλυκάνισο, και το νερό (όλα στη μεριά που γέρνει το σκεύος). Από την άλλη πλευρά (την ανασηκωμένη), αδειάζουμε όλο το αλεύρι και το αλάτι. Με τα δάχτυλα αρχίζουμε να κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη στο νερό. Σιγά σιγά αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να σφίξει ή ζύμη. Τότε βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ πιάτο και βουτώντας τα χέρια σε γροθιά στο λάδι ζυμώνουμε τη ζύμη. Τη γυρνάμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα λαδωμένα χέρια κλεισμένα σε γροθιά. Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας. Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα. Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα. Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50οC, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250οC στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1 ώρα. Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

sosial m

cf

To CRETE-FIND δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ!







Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.